Power Points:
1. Driften :
2. Økonomi:
finans-aktionermoede-8-12-22
AD 1: Velkomst v/formand Preben Hansen.
De seneste par år er vi blevet presset til at holde mange online møder, og efterhånden ser rigtig mange det også som en god løsning. Især når vi som i Agri Invest, har aktionærer rundt i hele landet. Endda nogle, som er bosiddende i udlandet.
Til mødet er bestyrelsen samlet i Aalborg og vores 2 driftsledere Jan og Steen er med fra Rumænien. Malene hjælper med teknikken og Birthe søger som sædvanlig for referatet, som udsendes efter mødet og lægges på hjemmesiden sammen med den power point, som blev vist på mødet.
Det seneste år har der været en hel del udfordringer med vejr og stigende omkostninger. Om vi når sidste års resultat på 43 mio DKK er usikkert, men forventer for nuværende et før skat resultat i et niveau af 35-37 mio DKK.
Det ser vi nærmere på, når vi har hørt om selve driften i Rumænien.
AD 2: Daglig drift v/Steen Pedersen og Jan Kærvang Nielsen
Steen Pedersen – Amaru & Videle, jf. vedlagte PP med udbytter, markplaner mv..
Der var kæmpe forskel på rapsmarkerne i Amaru og Videle. Stod fantastisk i Videle mens der i Amaru var for små og få planter
Forårssæsonen blev præget af en meget tør vinter, som dog gav fine forhold til at køre gødning ud til slut februar. Startede såning af solsikker og majs den 28. marts, fik så lidt vand, som fik vårsæden til at spire, men fra sidst i april manglede vi vand.
Lignede lidt 2020, hvor alt døde i april/maj måned pga. tørke, men så galt gik det heldigvis ikke.
Hveden stod generelt pænt på begge ejendomme – 2. års hvedemarker var pænest i år.
Overordnet en tidlig og nem høst med lidt lavere udbytter end forventet pga. det manglende vand.
Efterår 2022.
Vi har sået rimelig meget raps på begge ejendomme.
Hveden er først kommet op nu – da vi først har fået regn de seneste 14 dage. Generelt tror vi hveden klarer sig godt. 40-50 mm har gjort jorden våd ned til 30 cm, men herefter er jorden total tør. Får vi ikke opbygget en vandbuffer i løbet af vinteren, kommer vi til at mangle næste år.
75-80 % vintersæd er ønskeligt, men kræver at rapsen klarer sig godt.
Maskininvesteringer – afdækning af input vækstsæson 2022/23 – jf. PP.
Cadaster i Øst – jf. PP
Målsætningen var på 3 år at nå 85% jord i cadastre. Amaru er i dag på 82% – er væsentlig tungere end i Videle på grund af mange små jordstykker. Det går lidt langsommere nu, så vi regner med 1-2 år mere inden vi er i mål.
De sidste jordstykker giver, og problemer med de mange papirer, mgl. underskrift mv besværliggør og forsinker processen.
87% i cadaster i Videle, hvor det er nemmere. Kun halvt så mange jordstykker her – statsbetalt cadaster har her fungeret godt og været en stor hjælp. Runder nok 95% i løbet af 2023.
Jan Kærvang Nielsen, Oravita – jf. PP
Vejret er normalt største udfordring i Oravita, og der er meget små vinduer til at få arbejdet gjort. Kræver stor kapacitet til at få arbejdet gjort, når vejret endelig er med os.
Efteråret er den vigtigste så periode, hvor vi sørger for at etablere så meget som muligt.
Vårsæden har vi ikke stor succes med, da den ofte belastes af meget tørre somre.
Meget tørt efterår 2021 gjorde at rapsen spirede meget sent, men kom alligevel ud med et fornuftigt udbytte her i 2022.
Foråret 2022 var også meget tørt i år. Ingen nedbør og jorden tørrer op helt ind i april. Her kom nattefrosten, så forårsarbejdet kom sent i gang. Igen et hårdt og ikke optimalt forår for vårsæden.
Vi fik ingen regn hele sommeren fra 1/5 – 20/8, men resultatet var alligevel nogenlunde da vi kom til høst.
Høsten 2022 kom i gang som normalt omkring den 20/6. Svingende hvedeudbytte – alt efter så tidspunktet, men pænt gns. på 6,4/t.
Soya var meget mere grøn 1. oktober end 1. august! Begyndte at blomstre og sætte nye bælge igen på grund af mgl. nedbør hen over sommeren. Vi fik ekstremt meget regn, der satte ind i efteråret – ca. 400 mm i september/oktober.
Aftagerne var dog meget tilfredse, da vores var bedre og renere end mange andres.
Det er en god afgrøde, de år det er godt, er det klart den bedste. Også bedre end raps pga. lavere omkostninger og afregningspriserne er stort set de samme. Naboer udvider også deres soya produktion, nogle dropper helt solsikker og får soya i stedet for.
Efterafgrøderne der var sået lige efter høst kunne dog godt lide den megen regn, og flere marker er meget veletablerede og står flot.
Dog måtte vi om så 105 ha raps med hvede, da området druknede totalt.
Store problemer med får i området – eks. fik vi en rapsmark totalt afgræsset af får.
Vi har også udfordringer med folk der kører gennem markerne til skoven for at stjæle træ. De lægger de store træer ned, og fjerner ikke grenaffaldet som ligger hen over markerne. Har været meget slemt i år, pga høje priser på varme og derfor stor interesse i brænde.
Maskinpark jf. oversigt på vedlagte PP
Der er kommet vilde prisstigninger, så godt vi allerede har fået købt ind.
Ingen spørgsmål til driften.
AD 3: Estimat – resultat 2022 v/Preben Hansen og Christian Brasholt – jf. PP
Preben: Estimatet er altid med en vis usikkerhed og lavet med meget manuelt regnearbejde, baseret på de rumænske underliggende regnskaber.
Der vil for året blive en ikke uvæsentligt skat til betaling, hvor vi efter rumænske regler selv kan disponere op til 20% af den betalbare skat, herunder til sponsorbidrag til lokale kommuner, organisationer mv. Det er uden økonomiske konsekvens, men det kræver at sponsoraftaler er på plads inden nytår.
Sidste år gav vi bl.a. et bidrag til taget på en skole – kan virkelig være med til at give os goodwill og accept i nærområderne.
Christian: Estimat for årets resultat er baseret på underliggende balancer pr. oktober, hvor der henstår afslutning af november, december, hvilket kan give afvigelser.
Nuværende estimat udviser et resultat før skat (og endelig ombearbejdning til dansk regnskabspraksis, kursregulering m.v.) i niveau af 35 – 37 mio. DKK, mod budgetteret 26 mio. DKK.
Der henvises til PP præsentation for yderligere forudsætning
AD 4: Budget 2023 og muligheder/udfordringer, der forventes i fremtiden
v/Preben Hansen og Christian Brasholt – jf. PP
Preben: Vi ser ind i et år med store usikkerheder, men også mange muligheder. Meget jord er nu tinglyst/i cadaster og med 2 nye jordfolk, er der gode muligheder for at aktivere jord vi ejer, som man ikke tidligere har kunnet stadfæste og gøre krav på.
Vi forventer en positiv udvikling i både sol og vindenergi samt flere dyrkede ha, med mindre jordbearbejdning, energiforbrug og slitage uden forringelse af udbyttet.
Christian: Budgettet er et foreløbigt arbejdsbudget – endelig budget for 2023 bliver først fremlagt til generalforsamlingen.
Budget 2023 indeholder stor usikkerhedselement i form af forventet prissætning på afgrøder kontra stærkt stigende omkostninger til energi, planteværn og gødning. Hovedparten af al gødning til produktion 2023 er handlet og under levering. Ligeledes forventes der stigning i omkostninger som følge af inflation (primært løn) samt forsikringer.
Markplan er i 2023 udvidet til dyrkning af 11.193 ha, som følge af øget indlejet areal.
Forventninger til realiseret udbytte ligger i tråd med det gns. vi har haft indtil nu.
Budget for produktionsåret 2023 udviser et resultat før skat på +20 mio DKK.
Debat:
Axel Smith – I nævner energi forhandlinger – hvad vi det sige?
Preben: Det er jord, der er interesse i til solceller og vindmøller. I Øst er der en del aftaler, der måske kan komme i gang med solenergi i 2023 eller 2024, men der skal først søges tilslutning mv. Vi er slet ikke i mål, men har en god proces med forskellige firmaer.
I Vest har vi lejeaftale på 31 vindmøller over 30 år. Forventninger med mere i gang i 2023, men ikke 100% sikkert.
AD 5: Salgsprocessen via Oaklins, der blev sat i gang på generalforsamlingen og stoppet 1/9.
Som informeret om på generalforsamlingen fik Oaklins til opgave at komme med deres bud på hvordan og til hvilken pris Agri Invest kunne sælges. Da det var en stor omkostning at køre en sådan proces, havde vi sikret os, at vi 1/9 2022 skulle evaluere her, om det skulle køre videre eller ikke. Bestyrelsen valgte at stoppe, fordi Oaklins vurdering 67 – 83 mio Euro ved et salg var alt for langt fra vores egen pris på 100 mio Euro.
Vi tror vores er den rigtig pris, da vi som tidligere nævnt, har mange positive ting i gang, bla. omkring energi/solceller/vindmøller og mere jord i cadaster/drift. Det ser vi selv som opgaver, der kan og skal løses, hvor købere mere ser det som problemer, og det giver udslag i Oaklins prissætning.
Vi har til mulige købere sagt at salgsproces stoppes 2-3 år, og det syntes vi bliver modtaget med respekt og har givet meget ro i organisationen til kun at fokuserer på drift og udvikling.
Et samlet salg blev ikke til noget lige nu men First Farms kom med udmelding om, at de ville købe mellem 1 og 5 % af aktierne i Agri Invest. Har nu erhvervet 2,8 %. Det er meget tilfredsstillende at få en så professionel aktionær ind i selskabet og også give mulig for et generationsskifte i aktionærkredsen, som der vil være et naturligt behov for.
Har hen over vinteren et strategiforløb i gang i bestyrelsen, og vi håber at kunne præsentere noget på generalforsamlingen.
AD 6: Eventuelt
Jens Peder Hedevang: Hvad giver en salgspris på 80 mio Euro pr. aktie?
Christian: Kurs jf. årsrapport 2021 udviser 152, hvor et salg til 80 mio. Euro vil medføre en umiddelbar kurs på 183. Forudsætning for denne beregning baserer sig på Årsrapport 2021 med de forudsætninger, som kan lægges til grund heri.
Henrik og Frederik: Syntes det er en god ide at stoppe salget. Vi mener, vi ”go upside” fremadrettet.
Referent: Birthe Dencker Sørensen / Preben Hansen