Ledelsens beretning til aktionærerne 2013
Bestyrelsen betragter det økonomiske resultat for 2013 som utilfredsstillende.
Der er to hovedårsager til det skuffende resultat for 2013:
– Generelt for lave udbytter i planteavlen
– Store afsætningsmæssige problemer i 2013 for majs fra 2012
Afsætningsproblemer for majs:
Afsætningen af majs i 2013 blev hårdt ramt af, at der blev eksporteret toxin holdige majs partier ud af Constanta i starten af 2013, hvilket medførte en black-listning af majs fra Sortehavs regionen, samt en lager situation på hjemmemarkedet, der gjorde majsen stort set usælgelig i store dele af 2013.
Alene dette forhold gav en nedskrivning på over 5 mio. kr. på de 7.400 tons majs fra 2012 høst, der var på lager primo 2013. Endvidere bevirkede markedsforholdene, at prisen blev trukket nedad også for majsen fra 2013 høsten. Dette på trods af, at vore test viser, at vi ikke havde aflatoxin værdier over EU´s grænseværdier. Den vanskelige afsætningssituation for majs gjorde endvidere, at vi var nødt til at skabe ekstra lagerplads til majsen, idet vi jo var nødt til at finde metoder til at ”standse ulykken” for, trods alt, at opnå en nogenlunde acceptabel pris, hvilket betød, at vi omkring majs høsten, desuden var nødt til at sælge 3.500 tons møllehvede til lav pris i Oravita.
Samlet set kan ovennævnte økonomiske ulemper, som følge af de ekstremt dårlige afsætningsvilkår for majs, opgøres til DKK 6,6 mio.
Ovennævnte pris- og afsætningsforhold er formentlig usædvanlige, idet vi jo blev ramt, uden selv at have kvalitetsproblemer med majsen, men vi er naturligvis meget fokuserede på, også i fremtiden, at håndtere majsen således, at toxiner undgås.
Udbytter i planteavlen:
På ovennævnte baggrund har afgrødefordelingen naturligvis været taget op til revision. Specielt m.h.t. majs er holdningen den, at det stadig er en attraktiv afgrøde med godt udbyttepotentiale, der bør indgå i sædskiftet, om end i reduceret omfang i forhold til tidligere.
Overordnet strategi omkring afgrødefordelingen er, at:
-der vælges afgrøder med gode udbyttepotentialer -der tages hensyn til en fornuftig spredning af arbejdsbyrden, hvilket fremmer muligheden for rettidighed -der tages hensyn til afgrødernes forventede salgbarhed -og ikke mindst, skal der være en risikospredning i udbyttevalget -foruden naturligvis de planteavlstekniske krav der stilles til sædskiftet.
Der er derfor valgt en strategi med:
-vinterafgrøder bestående af en stor andel hvede, en del vinterbyg og vinterraps -vårafgrøderne udgør ca. 30% af arealerne, og består af majs og solsikke -olieafgrøderne – vinterraps og solsikke – udgør tilsammen 25% af arealerne
Udbytterne i 2013 var: hveden gennemsnitligt 4,62 T/HA, majs gennemsnitligt 4,26 T/HA og raps gennemsnitligt 2,26 T/HA. Bag disse gennemsnit ligger naturligvis nogle store udsving mellem de enkelte marker, for majsens og hvedens vedkommende mellem 2 og 7 tons pr. HA.
Salgspriserne:
For majsen fra 2012 høsten blev salget startet i november til priser på 86 kr./hkg., for ca. halvdelens vedkommende med fradrag for fragt.
Majsen fra 2013 høsten er solgt ultimo 2013 og primo 2014 til gennemsnitspris på 104 kr./hkg.
Salget af hveden kom også først for alvor i gang i november og de efterfølgende måneder, hvor der kunne opnås nogle acceptable priser. Gennemsnitsprisen for hveden er 121 kr./hkg, med en spredning på 97 kr./hkg for det parti, der blev solgt i forbindelse med majshøsten, og 133 kr./hkg for møllehvede solgt i december til marts.
Indsatsområder for forøgede udbytter:
Der har været meget store vejrmæssige udfordringer i 2013, hvilket har haft stor indflydelse på udbytterne i såvel vinter- som vårafgrøder.
Vinterafgrøderne overleve rigtig pænt, men fik kraftig modgang først af det meget våde vejr i januar til marts, og derefter ekstrem varme i april.
Samme vejr ramte vår afgrøderne, hvor etableringen af disse blev vanskeliggjort, og senere udeblev regnen så de blev udsat for udtørring inden der så kom nedbør sent på sommeren.
Vi må erkende at planteavlsvirksomheden drives under de vilkår, at vejret kan være mere ekstremt en i Danmark. Dette har været udgangspunktet for den forbedringsindsats, der gennemføres i 2013 og 2014. Ligeledes har vi nu en sum af erfaringer med at drive planteavl i Rumænien, som danner baggrund for øvrige forbedringstiltag.
Der er følgende indsatsområder:
Vejrlig og klima:
-Sprøjtekapacitet forøget -Gødningsspredning kapacitet forøget -Joker harver med ringvalse pakkere -Pakkere til Tiger harver -Forøgelse af kapacitet til lovlig vinter-opbevaring af gødning
Bemanding og know-how:
Forbedringsplaner med indsatsområder på dyrkningsteknik m.v.
Produktionsmanualer
Uddannelse af traktorførere
Styrkelse af organisationen på største site (Oravita) – ledelses- og kapacitetsmæssigt
Ny planteavlskonsulent med referencer i RO og Ukraine
Aftale med Rumænsk majsspecialist
Ansættelse af Manager assistent i Mizil
Til de enkelte punkter:
-der er investeret i 36 m selvkørende sprøjte i Oravita med 6.000 l tank, hvilket naturligvis øger sprøjtekapacitet og frigør en traktor til andre arbejdsprocesser
-der er investeret i tre store bugserede gødningsspredere, én til hver site, ud fra en betragtning om, at store arealer bliver klar samtidig i foråret for spredning af gødning
-efter det ved test er konkluderet, at denne aggressive harvetype – Horsch Joker med pakker – gør det rigtig godt når en kompakt jordskorpe skal løsnes, eller majsstubbe skal findeles og nedmuldes, blev denne investering besluttet
-når den kraftigste harvetype – Horsch Tigeren – anvendes, er det vigtigt i givne situationer, at kunne knuse knolde og pakke jorden for at skabe ordentlig overflade i marken og undgå fordampning. Til dette formål er besluttet investering i tre stk. Horsch Optipack 8 SD, én på hver site
-færdiggørelse af yderligere silokapacitet i Oravita og i Mizil i 2014 frigør yderligere kapacitet til opbevaring af gødning. I Videle er der tilladelse til opbevaring af gødning i én bygning, hvilken tilladelse ansøges øget. Opbevaring af gødning er specielt derved, at dette kun må foregå i bestemte godkendte lagerbygninger der ikke må bruges til andre formål, og gødning må ikke opbevares udendørs, så hermed elimineres usikkerheden i forbindelse med opbevaring af gødning i vinter.
-der er gennemført afrapportering af dyrkningsmæssige data for 2013, hvilke, sammen med indsamlede erfaringer, har dannet grundlag for beslutning om fokusering på et antal dyrkningstekniske optimeringer. Dette arbejde er foregået i et bredt samarbejde mellem managere, konsulenter og ledelse. Af fokusområder kan f.eks. nævnes sortsvalg i alle afgrøder, forskellige markers egnethed til bestemte afgrøder, optimering af såtidspunkter og sådybder, jordbehandling under forskellige vejrforhold, sprøjtestrategi under forskellige vejrforhold, målrettet indsats omkring vedligeholdelse og etablering af overfladeafvanding etc.
-der er udarbejdet produktionsmanualer (dyrkningsvejledninger) for alle afgrøderne, hvilke løbende vil blive vedligeholdte
-der er gennemført første modul undervisning af traktorførerne, med udgangspunkt i ovennævnte. Traktorførernes uddannelse vil løbende blive fulgt op, både i hverdagen og på yderligere kursusdage
-der er i Oravita ansat en dansk, uddannet Manager assistent, til at bistå manager med kvalitetskontrol af arbejdet, samtidig med at assistenten selv deltager i markarbejdet og i instruktion af rumænske medarbejdere. Der er i øvrigt mandet op med to nye unge medarbejdere, én traktorfører og én plads-/logistik mand. Disse er rekrutteret i forventning om at de besidder et udviklingspotentiale.
-vor ene planteavlskonsulent, der var ansvarlig for rådgivningen i Oravita, var ikke i stand til at afse den nødvendige tid til opgaven, hvilket har givet mulighed for at indgå aftale med en ny planteavlskonsulent, der har referencer til en større udenlands ejet, dansk ledet planteavlsbedrift i vest Rumænien, samt en stor bedrift i Ukraine.
-der har været afholdt tema møde med Monsantos rumænske specialist på majsdyrkning. Denne er uddannet PhD. I majsdyrkning og arbejder dagligt hos Monsanto med forsøg samt ude hos landmændene med majsdyrkning. Vi har aftale om mulighed for yderligere konsultationer.
-Med baggrund i, at Mizil siten nu også er over 2.500 HA og denne også har en vis geografisk udbredelse, er det besluttet at rekruttere en Manager assistent til Mizil, til at bistå manager med kvalitetskontrol og instruktion, samt naturligvis deltage i arbejdet.
Projekt-/site-status
”Site Racasdia”
Vor største site er nu oppe på et dyrket areal på ca. 4000 Ha. Der er gennemført en række aktiviteter med kompaktering for øje, herunder køb af jord. Vi har stadig lidt udfordringer med en af vor lidt større naboer, omkring jordfordeling, men ellers må vi sige at siten nu fremstår som en helhed fuld kompakteret med en fornuftigt arealfordeling samt markstørrelser.
Omkring EU-projektet for denne site er der afsluttet aktiviteter som ny elforsyning, (1600 amp), opdateret software til kornbehandlingsanlæg samt afsluttet forhandlinger omkring igangsættelse af to stk. ”6014” siloer med en kapacitet på ca. 7200 tons. Opførelse af disse vil påbegynde foråret 2014 og dermed klar til brug for kommende høst.
”Site Videle”
Vor store udfordring på denne site er stadig jordkompaktering. Forventet høstareal i 2014 er 1.705 HA, og vi har i dag ca. 63% i drift og bortforpagtning. For at fremme jordkompakterings processen har valgt at køre processen med egne folk. Vi har således allokeret den ene af vore to fastansatte advokater til at forestå det opsøgende/gennemførende arbejde sammen med sitemanager. Resultatet har været en succes. Således er det opdyrkede areal fra høst 2013 til forventet høstareal 2014 steget med 417 Ha.
”Site Amaru”
Det opdyrkede areal er fra høsten 2013 til forventet høstareal 2014 forøget med 142 HA til i alt ca. 2.500 HA. Ligeledes her har vi allokeret en af vore advokater til at bistå med kompakteringsarbejdet.
Der er gennemført en række ”dræningsaktiviteter” i form af kanalarbejder på områder hvor vi havde vandlidningsproblemer.
Omkring EU-projeket er der ligeledes afsluttet forhandlinger således at der vil blive opført 2 stk. ”6014” siloer med en kapacitet på ca.7200 tons i foråret 2014.
Her ud over vil der bliver opført 2 stk. Hopper-siloer med en kapacitet på 400 tons hver i forbindelse med vort såsædsproduktions-apparat.
Øvrige arealer.
Buzau Nord – ca. 850 Ha. – samt ”Pietrosani” – 192 Ha. – er nu frasolgt og dette til priser der har givet os en fornuftig forrentning.
Organisation
Vi har på posten som financial controller ansat Daniela Donoiu, der er rumæner og uddannet inden for administration. Daniela har været ansat hos os siden 2009 og er nu altså avanceret til leder af administrationen.
Vor driftsledelse ultimo 2013 i Rumænien udgøres af:
Efter regnskabsårets afslutning er ansat manager assistent i Oravita, ligesom rekruttering af manager assistent til Mizil er i proces.
Claus Melgaard, Chairman of the Board
Richardt Duus, CEO